Actueel

Dura Vermeer realiseert ultramodern schoolgebouw met ‘donorstaal’

Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven. Foto: Dura Vermeer

"Het ontwerp is gebaseerd op de hergebruikte balken, en niet andersom"

Dura Vermeer Bouw Zuid geeft een vernieuwde betekenis aan circulair bouwen met de realisatie van een ultramodern schoolgebouw voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Het project maakt gebruik van ‘donorstaal’, afkomstig van Urban Miner, een spin-off van Dura Vermeer en een marktplaats voor circulaire bouwmaterialen. Rutger Veldhoen, directievoorzitter van Dura Vermeer Bouw Zuid: “Met dit vooruitstrevende project onderstrepen we onze toewijding aan duurzaamheid en circulariteit.” Het gebouw wordt naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd.

Een staaltje omdenken

Projectleider Harm Wingens: “De stalen balken zijn grondig getest, bijvoorbeeld op Chroom 6 en staalkwaliteit, en zijn in een staat gebracht waarin ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Het profiel blijft behouden, maar er worden nieuwe kop- en voetplaten op aangebracht. Het ontwerp is gebaseerd op deze hergebruikte balken, en niet andersom. Het is echt een andere benadering. Bovendien worden aluminium kozijnen, banken, leuningen, bestrating en vele andere materialen op een vergelijkbare circulaire manier hergebruikt. Het is echt prachtig om zo met circulariteit bezig te zijn.”

Leerzaam proces

Hoofdconstructeur Marc van Arkel beschouwt de realisatie van de nieuwe school als een buitengewoon leerzaam proces: “Dit project is ontzettend interessant, vooral door de prominente focus op circulariteit die als een rode draad door het gehele traject loopt. Het gebruik van donorstaal is een prachtige manier om materialen een tweede leven te geven. Aangezien we het staal tijdens de piek van de staalprijzen hebben aangeschaft en het grondig getest en gebruiksklaar hebben gemaakt, heeft de keuze voor gerecycled materiaal niet per se financiĆ«le voordelen opgeleverd. Dit benadrukt echter des te meer de sterke motivatie van het projectteam om zich in te zetten voor het welzijn van onze planeet.

Lees het volledige artikel op de website van Dura Vermeer