Actueel

“Kunstwerken van staal zijn eenvoudig te hergebruiken”

zegt Rob van de Waal (Iv-Groep) in Het Financieele Dagblad

Door vervanging van duizenden bruggen, viaducten en sluizen dreigt de komende decennia veel bouwmateriaal verloren te gaan. Arend Clahsen van Het Financieele Dagblad sprak met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, Arcadis en Iv-Groep over deze uitdaging en de oplossingen. Levensduurverlenging, hergebruik en – als het niet anders kan – recycling bieden een uitweg. Modulaire bouwmethoden hebben de toekomst, met interessante kansen voor staal.

“Kunstwerken van staal zijn eenvoudig te hergebruiken. Om die reden zou staal bij nieuwbouw veel vaker moeten worden toegepast”, meent Rob van de Waal, algemeen directeur Iv-Groep. “Stalen bruggen zijn lichter en eenvoudiger te hanteren en ergens anders neer te zetten. Staal zoals het nu geproduceerd wordt, behoudt zijn stevige eigenschappen vrij makkelijk. En als de brug of componenten niet te hergebruiken zijn, kan het altijd omgesmolten worden en krijg je dezelfde kwaliteit terug. Een heel belangrijke eigenschap van staal.”

Lees het hele artikel ‘Schroothoop of tweede leven: de hergebruikte Moerdijkbrug mag geen uitzondering meer zijn’ in Het Financieele Dagblad van zaterdag 9 juli of online via deze link.

Producthergebruik is volgens KDM de meest logische en goed te realiseren stap voor de metaalbouwsector om circulariteit te bereiken. KDM zet zich daarom in voor passende regelgeving en normen op dit vlak. Lees verder over wat wij doen op onze themapagina Duurzaamheid.