Actueel

Rekenmodel financiële restwaarde toont aan: hergebruik loont!

Hergebruikwaarde komt uit op 20 – 70% van de initiële materiële aanschafkosten

Koninklijke Metaalunie, FME en het ministerie van Economische Zaken hebben het onderzoek ‘Normering financiële waardebepaling’ laten uitvoeren. Uit 75 cases blijkt duidelijk dat hergebruik van bouwproducten en kapitaalgoederen niet alleen meer milieuwinst oplevert ten opzichte van recycling maar ook financieel voordeliger is. Het onderzoek en het rekenmodel werden door Alba Concepts uitgevoerd en ontwikkeld.

 Voor het milieu zijn er al veel methoden die laten zien hoe groot de milieuwinst is die geboekt kan worden. Wat bedrijven in de praktijk ook nodig hebben is een sluitende businesscase. Peter van der Mars, beleidssecretaris bij Koninklijke Metaalunie:

“Het ontbrak aan een onafhankelijke rekenmethode om de businesscase van hergebruik aan te tonen. Deze methode zal bedrijven helpen om financiers te vinden en te overtuigen om kapitaal voor nieuwe circulaire businesscases beschikbaar te stellen.”

Een eerste versie van het rapport en de methode werd medio 2022 gelanceerd. Vervolgens zijn meer dan 75 producten doorgerekend voor de eindelevensduurscenario’s ‘hergebruik’ en ‘recycling’. Voor 15 producten zijn deze berekeningen toegelicht in dit eindrapport. Hergebruik loont want het rapport laat duidelijk zien dat de hergebruikwaarde van de producten uitkomt tussen de 20 – 70% van de initiële materiële aanschafkosten. De recyclingwaarde komt uit op 0 – 15% van de initiële materiële aanschafkosten. De hergebruikwaarde vertegenwoordigt daarmee een fors hogere financiële waarde ten opzichte van de recyclingwaarde van de doorgerekende producten.

De projectpartners zullen de methodiek aan de Nederlandse Vereniging van Banken aanbieden om banken te helpen beter inzicht te krijgen in de berekening van financiële restwaardes. Door aan de slag te gaan met deze methodiek kunnen banken de weg naar een circulaire economie aanjagen!

Vind het eindrapport en het rekenmodel hier.

Lees het interview dat Metaal + Techniek eerder had met Jip van Grinsven en Jim Teunizen van Alba Concepts en Martijn Veerman van Alkondor over het rekenmodel: ‘Materialen en producten hebben juist een waarde aan het einde van de levensduur’